Singh

Routes [Singh]

371 posts in this topic

Ik kan niet echt ritten maken in PCM, maar vind het wel leuk om me met routes bezig te houden.

Hier is een Giro die ik heb gemaakt. Als je erop klikt wordt hij groter. Er zit onder meer een klim in naar de Etna (rit 3), een kopie van de legendarische rit die Fausto Coppi in 1949 won van Cuneo naar Pinerolo (rit 14), een kopie van de sneeuwrit uit de Giro d'Italia van 1988 waarin Johan van der Velde door de kou werd overmand (rit 17) en een aangepaste versie van de rit die Marco Pantani in 1999 won alvorens hij uit de Giro werd gezet (rit 20). Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

 

Elf3Vr6.jpg

 

Als jullie willen kan ik jullie de .gpx-bestanden geven.

Ik ben ook bezig met een Tour de France, die ik binnenkort zal posten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super dat je routes uit tekend maar helaas zijn er weinig tot geen rittenmakers die er gebruik van maken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tof dat je routes maakt. Als je niet goed bent in het maken van ritten is dit een leuke vervangende oplossing. Super!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooie Giro zeg. Afwisseling van kort en lang, veel grote plaatsen aandoen en met oog voor geschiedenis bergritten uitkiezen. Mooi.

Ik hoop dat er een vrijwilliger is die dit werk wil belonen door de ritten te maken. :igreen: 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 uur geleden zei Matthijs:

Mooie Giro zeg. Afwisseling van kort en lang, veel grote plaatsen aandoen en met oog voor geschiedenis bergritten uitkiezen. Mooi.

Ik hoop dat er een vrijwilliger is die dit werk wil belonen door de ritten te maken. :igreen: 

Misschien dat ik wel een keer een ritje wil maken, maar de hele Giro is denk ik iets teveel van het goede :clown:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de complimenten @Matthijs en @tijn11. Zoals gezegd wil ik graag helpen met de routes en .gpx-files, maar kan ik niet met de PCM Editor overweg.

 

Ik ben ook bezig met een parcours voor de Tour de France en dat zal ik niet in één keer posten, maar steeds per vier ritten met wat extra informatie. De eerste keer zijn het er vijf, omdat de proloog erbij zit.

 

Zaterdag: Proloog | Rennes | 6.3 kilometer | Vlak
ItqZc8N.png

Deze Tour begint in Bretagne en wel in de hoofdstad, Rennes. Voor het eerst sinds 2012 weer met een echte korte proloog, waardoor de sprinters de volgende dagen kans hebben op het geel.

 

Zondag: Etappe 1 | Rennes-Caen | 202.3 kilometer | VlakK272pNh.png

De Tour voert van Bretagne naar het Noorden, richting de hoofdstad van Normandië: Caen. Caen was al 35 keer eerder start- of finishplaats van een Touretappe en vrijwel altijd liep het uit op een sprint. Ook dit keer is het een kans voor de rappe mannen, al zullen de vluchters gaan strijden om de eerste bolletjestrui.

 

Maandag: Etappe 2 | Caen-Rouen | 163.5 kilometer | Vlak

TWkP5OC.png

Hoewel de etappe als vlak te boek staat, finisht men in Rouen toch op een pittig klimmetje. De Mont-Saint-Aignan is met 3 kilometer à 4 procent geen onmogelijke opgave voor de sprinters, maar wellicht toch net genoeg om treintjes op te blazen of zwaargewichten uit te schakelen.

Dinsdag: Etappe 3 | Rouen - Le Touquet-Paris-Plage | 192.2 kilometer | Vlak

ROaEwLL.png

Weer een dag voor de sprinters vandaag, maar wel een verraderlijke. Vanaf kilometer 65 rijdt het peloton namelijk langs Het Kanaal. Wanneer de wind de kop op steekt, berg je dan maar, want dan zijn waaiers een zekerheid en zal de eerste groep die aankomt in de mondaine badplaats Le Touquet niet veel groter zijn dan een man of veertig.

Woensdag: Etappe 4 | Saint-Omer - Denain | 133.2 kilometer | Vlak

Sd68f9a.png

Deze etappe door Frans-Vlaanderen mag dan wel bijzonder kort zijn, venijnig is hij evenzeer. In de laatste 25 kilometer voor de streep liggen namelijk twee kasseistroken uit Parijs-Roubaix: Pont Gibus en Haveluy à Wallers. Zorgen de secteurs pavés voor afscheiding tussen de klassementsmannen of zijn ze te kort om favorieten uit te schakelen?

 

Volgende keer etappe 5 tot en met 8, van Valenciennes naar Belfort.
(En wanneer er verzoeken zijn, wees welkom)

Edited by Singh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Donderdag: Etappe 5 | Valenciennes - Charleville-Mézières | 193.6 kilometer | Heuvelachtig1NEd8EB.jpg

De Waalse Ardennen mogen dan bekend zijn van Luik-Bastenaken-Luik, de Franse Ardennen hoeven niet veel voor hen onder te doen. Jarenlang was de omgeving van Charleville-Mézières het decor van het Criterium International, dat onder meer gewonnen werd door Thomas Dekker en Jens Voigt. De bosrijke omgeving ontvangt vandaag etappe 5 van de Tour waarin een puncher er waarschijnlijk met de bloemen vandoor gaat.

Vrijdag: Etappe 6 | Sedan - Metz | 183.2 kilometer | VlakGLKzyL6.jpg

GLKzyL6.jpg

Metz was ooit de eerste buitenlandse aankomstplaats  van een Touretappe, toen het nog onder Duits bewind viel. Sinds 1918 is het echter Frans en een veelbezochte halte van de Tourkaravaan. Vandaag kunnen de sprinters voorlopig voor de laatste keer voor de winst strijden. Voor de klassementsrenners is het vandaag nog een kwestie van overleven en sparen voor de zware dag van morgen.

Zaterdag: Etappe 7 | Nancy - Mulhouse | 233.4 kilometer | Bergen

5aRg3GN.jpg

De enige Vogezenrit in deze Tour is er niet één waarin je de Tour kunt winnen, maar wel één waarin je hem kunt verliezen. De rit is met 233.4 kilometer de langste van deze ronde en de vraag is of het peloton zin heeft de lange vlucht al die tijd te controleren. Met ruim 130 kilometer in de benen komen de renners aan de Ballon d'Alsace, waarna ze door de bossen slingeren en daarna de zwaarste Vogezencol, de Grand Ballon, voor de kiezen krijgen. Als je niet met de eerste boven komt, heb je een probleem, want de gevaarlijke en vaak regenachtige afdaling speelt in de kaart van jakhalzen. Die moeten het daarna nog wel 15 kilometer uitzingen op het vlakke.

Zondag: Etappe 8 | Altkirch - Belfort | 46.7 kilometer (individuele tijdrit) | Vlak

2OUuD9z.jpg

De dag voor de rustdag moeten de klassementsrenners wederom aan de bak, ditmaal in een lange tijdrit in de golvende Haut-rhin, dat lange tijd Duitstalig was. De 47 kilometer lange tijdrit zal waarschijnlijk voor meer afscheiding zorgen dan de bergrit van gisteren, maar wie niet te veel tijd verliest kan met een gerust hart de rustdag tegemoet zien.

 

Volgende keer etappe 9 tot en met 12 van de Tour, van Oyonnax naar Digne-les-Bains.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blijft mooi. Kun je me de volgende keer even mentionen aub? :) Kwestie van het bij te willen houden. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuten geleden zei Matthijs:

Blijft mooi. Kun je me de volgende keer even mentionen aub? :) Kwestie van het bij te willen houden. 

Doe dat voor mij ook maar ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de complimenten @Matthijs en @tijn11! Hierbij de vier volgende ritten.

Dinsdag: Etappe 9 | Oyonnax - Chambéry | 168.4 kilometer | Bergen

L4dLpKo.jpg

De dag na de rustdag trekken de coureurs door het Jura-gebergte naar de Alpen. Daarbij nemen ze de steile kant van de Grand Colombier met stukken tot twintig procent. Daarna volgt een tocht naar de voet van de Alpen, waarbij het peloton ook nog de steile Mont du Chat moeten beklimmen. Slechts één keer eerder lag de kattenberg vol haarspeldbochten op het parcours. In 1974 lukte het Raymond Poulidor om Merckx te lossen, maar de vijfvoudig Tourwinnaar kon uiteindelijk in de afdaling terugkomen. Dat is ook vandaag geen onmogelijk scenario.

 

Woensdag: Etappe 10 | Albertville - Saint-Jean-de-Maurienne | 154.4 kilometer | Bergen

DTbnMfl.jpg

In de tiende etappe trekken we de Alpen in, met allereerst de Cormet de Roselend en de moeilijke afdaling waarin onder meer Johan Bruyneel eens in het ravijn belandde. Zo vroeg in de etappe zal de druk in de afdaling nog niet te hoog zijn, maar bergop zullen de mindere goden het zeker al zwaar hebben. Daarna volgt de steile Col de la Madeleine, één van de klassieke Alpencols die Michael Boogerd rondde op weg naar zijn etappeoverwinning op La Plagne. Na een lange afdaling volgen de prachtige Lacets de Montvernier, waarna waarschijnlijk een vluchtersgroepje voor de overwinning zal mogen strijden.

Donderdag: Etappe 11 | Grenoble - L'Alpe d'Huez | 205.6 kilometer | Bergen

DZpNLNM.jpg

De derde en voorlaatste Alpenrit is de koninginnenrit van de Tour, niet alleen vanwege de lengte of vanwege het feit dat er geen enkele meter vlak tussen zit, maar ook vanwege de cols die worden aangedaan. Na de start uit Grenoble volgt al snel de Croix-de-Fer, waarna het Souvenir Henri Desgragne wordt uitgereikt bovenop de Galibier. Na een heel lange afdaling naar Le Bourg d'Oisans rest de favorieten nog L'Alpe d'Huez, de enige finish bergop in de Alpen.

 

Vrijdag: Etappe 12 | Briançon - Digne-les-Bains | 198.5 kilometer | Bergen

EtXZMm8.jpg

Wie in Parijs de bollen wil hebben kan vandaag het best even inrijden op de rollers, want meteen vanuit de start klimt het peloton naar de Izoard en in de eerste honderd kilometer zijn op de laatste Alpen van dit jaar tientallen punten te scoren voor de bolletjestrui. De laatste honderd kilometer zijn één lange afdaling naar Digne-les-Bains, waardoor het één van de moeilijkst te voorspellen ritten van de Tour is. Wordt het een strijd tussen de favorieten in Digne, blijft er een vluchtersgroepje vooruit, of zijn er sprinters die de eerste drie Alpenreuzen zo goed verteerden dat ze in de afdaling van de Allos kunnen terugkomen? Alles is vandaag mogelijk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De afdaling van de Galibier naar Bourg-d'Oisans is echt zo'n bijtrapafdaling. Als je een beetje hard naar beneden wilt tenminste...

Leuke ritten hoor! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaterdag: Etappe 13 | Digne-les-Bains - Marseille | 158.8 kilometer | Vlak

L4dLpKo.jpg

De Alpen liggen achter ons en dat betekent overgangsritten richting Pyreneeën, maar eerst wordt nog even de zee opgezocht. Vanuit Digne-les-Bains rijden de renners door de lavendelvelden richting Aix-en-Provence om vervolgens te finishen op de Boulevard de Paris in Marseille. Op de brede lanen zal het waarschijnlijk uitlopen op een sprint, maar als er vroeg in de etappe een grote groep wegrijdt kan er zomaar een vluchter Mark Cavendish opvolgen als winnaar in Marseille.

 

Zondag: Etappe 14 | Marseille - Le Grande Motte | 157.5 kilometer | Vlak

DTbnMfl.jpg

Als het woord biljartvlak nog niet bestond, dan was het wel uitgevonden voor deze rit, die dwars door het natuurgebied van de Camargue gaat. Wie denkt dat het peloton in volle vaart en met de gesloten rangen op de finish afgaat, moet echter even achter zijn oren krabben. Heel de rit wordt het peloton namelijk geteisterd door de Mistral, waardoor het wachten is op een om waaiers juichende Thijs Zonneveld. De klassementsrenners kunnen echter voluit gaan, want morgen is het tijd voor de tweede rustdag.

Dinsdag: Etappe 15 | Perpignan - Le Plateau de Beille | 162.4 kilometer | Bergen

DZpNLNM.jpg

De dag na de rustdag moeten de klimmers wederom aan de bak in de eerste Pyreneeënrit. Vanuit kustplaats Perpignan gaat het direct omhoog om allereerst de onbekende Col de Jau en Col du Garabell, waarna een oude bekende wacht: de Port de Paillheres, een col die de laatste jaren bijna steevast in de Tour zat. Daarna volgt een lange bijtrapafdaling en wacht de coureurs de tweede finish bergop deze Tour, bovenop het Plateau de Beille.

 

Woensdag: Etappe 16 | Foix - Bagnères-de-Luchon | 177.5 kilometer | Bergen

EtXZMm8.jpg

Vandaag zijn het weer traditionele Pyreneeëncols die er op het menu staan voor de renners die gisteren in de korte rit op tijd binnen zijn gekomen. Op de Port de Lers zal er alleen nog maar gestreden worden om de bergpunten en de vraag is ook of überhaupt een strijd tussen de klassementsrenners zal ontstaan, want echt zwaar zijn de laatste drie cols niet. Een ideale etappe dus voor de vluchters, die net als onder meer Michael Rogers, Thomas Voeckler en Rodolfo Massi het zegegebaar mogen maken in één van de meest bezochte plaatsen in de geschiedenis van de Tour.

 

Volgende keer het laatste deel van de Tour, van Bagnères-de-Luchon naar Parijs.

@tijn11|@Matthijs

Edited by Singh
Foutje in profiel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi, wat onbekende beklimmingen. Hoe heet die laatste beklimming richting Bagnères-de-Luchon?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thijs Zonneveld is een scheldwoord op dit forum. 

Nee grapje natuurlijk, heel leuke ritten opnieuw! :thumbleft:

Volgens mij is die laatste col gewoon de Portillon, maar op het profiel staat Col de Clin. Ik denk dat @Singh het zelf het beste weet... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Donderdag: Etappe 17 | Bagnères-de-Luchon - Col d'Aubisque | 142.3 kilometer | Bergen

L4dLpKo.jpg

De laatste echte bergrit van de Tour is de zwaarste Pyreneeënrit, met een top zo hoog dat hij zelfs niet op het profiel paste. Op de Tourmalet wordt Souvenier Jacques Goddet uitgereikt, maar voordat de renners daar aankomen moeten ze eerst de Peyresourde en de Aspin over. De groep die zal strijden om de Souvenir Goddet zal dan ook vermoedelijk klein zijn. In de laatste dertig kilometer, die vrijwel constant bergop gaan, zal het klassement waarschijnlijk in zijn definitieve plooi vallen.

 

Vrijdag: Etappe 18 | Pau - Saint-Jean-de-Luz | 206.4 kilometer | Heuvelachtig

DTbnMfl.jpg

Waar het geel wellicht vergeven mag zijn, zal de strijd om de bolletjestrui op weg naar Frans Baskenland waarschijnlijk nog wel ontbranden. Ook is het voor de teams wier Tour verloren is een uitgelezen kans om nog een ritzege te grijpen. Dat er een groepje weg zal blijven is namelijk zo goed als zeker. Nou ja, de vorige keer dat de Tour de Burdinkurutcheta aandeed was het eenzaat met een gebroken sleutelbeen die er bovenkwam. Tyler Hamilton maakte er zijn Tour goed door met een indrukwekkende solo een ritzege te pakken.

Zaterdag: Etappe 19 | Bayonne - Bordeaux | 191.7 kilometer | Vlak

DZpNLNM.jpg

Ooit was Bordeaux een soort tweede Alpe d'Huez waar de Nederlanders regelmatig aan het feest waren. De laatste Nederlander die in de grootste stad van de Aquitaine won was Servais Knaven in 2003, toen een grote groep wegbleef en hij een beslissende demarrage wist te plaatsen. De vraag is of dat ook vandaag zal gebeuren. De etappe is zo vlak als een biljartlaken en de grote sprinters zullen hun kans, ook een dag voor de Champs Elysées wel willen grijpen.

 

Zondag: Etappe 20 | Versailles - Paris-Champs Elysées | 111.7 kilometer | Vlak

EtXZMm8.jpg

De laatste zondag begint traditioneel met een feestje, dat ditmaal aanvangt voor het paleis van Versailles. Het peloton zal waarschijnlijk met een slakkengangetje door het Bois de Boulogne peddelen, maar wanneer het peloton de Champs-Elysées opdraait zal het sprintersfestijn ontbranden en zijn de Parijse kinderkopjes het decor van de definitieve beslissing in het puntenklassement.

@tijn11| @Matthijs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gave bergrit, interessante 18e etappe, Bordeaux is zoals altijd het WK voor sprinters, en ik denk dat dat voor de laatste rit naar Parijs ook wel gezegd mag worden.

Heel mooie Tour. Misschien een sollicitatie voor als Gouvenou met pensioen is?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na de Tour komt vanzelfsprekend de Vuelta, dus daar ben ik ook maar voorzichtig mee begonnen. Vandaag de proloog en de eerste vier ritten.

 

Zaterdag: Proloog | Bayonne | 7.6 kilometer | Vlak

L4dLpKo.jpg

Voor de derde keer in de geschiedenis start de Vuelta buiten Spanje, maar wel op één van de meest Spaanse stukjes van Europa: in Frans Baskenland. In één van de surfhoofdsteden van Frankrijk, Bayonne, wordt het startschot gegeven van de laatste grote ronde van het jaar met een korte, vlakke proloog. Dankzij de lange rechte stukken zal vermoedelijk een echte specialist het eerste rojo omgehangen krijgen.

Zondag: Etappe 1 | Bayonne - Biarritz | 179.1 kilometer | Vlak

DTbnMfl.jpg

De tweede etappe is één van de weinige voor de sprinters. De route voert grotendeels door het Frans Baskenland naar vakantiebestemming Biarritz, de sterfplaats van wielerlegende Louison Bobet. De hele dag heeft het peloton zicht op de Pyreneeën, maar die laten ze voorlopig links liggen. Aan het strand dat jaarlijks door tienduizenden surfdudes wordt bevolkt is de streep getrokken.

Maandag: Etappe 2 | Biarritz - San Sebastian | 148.3 kilometer | Heuvelachtig

DZpNLNM.jpg

Na twee dagen in Frankrijk bereiken de coureurs Spanje, waar ze de komende twee weken zullen blijven. Het binnenrijden van Spanje betekent direct ook een einde aan de vlakke ritten. Het parcours voert grotendeels over het parcours dat bekend is van de Clasica San Sebastian, met onder meer de befaamde Jaizkibel. Die ligt te ver van de finish om een winnaar op te leveren, maar dat geldt niet voor de Mendizorrotz. Wie wil winnen zal daar bij de eersten moeten zitten.

Dinsdag: Etappe 3 | San Sebastian - Trapagarán | 196.3 kilometer | Heuvelachtig

EtXZMm8.jpg

Voor de Giro en de Tour is het een uitzondering: een finish bergop in de eerste vijf ritten. In de Vuelta is het eerder een uitzondering dat er maar één steile puist is gevonden waar een finishlijn is getrokken. In het Baskenland liggen er echter tientallen, waarvan de coureurs er onderdag drie moeten beklimmen. Daaronder de eerste berg van tweede categorie, Arrate, waar jaarlijks een rit in Vuelta al País Vasco finisht. Ook de finishplaats, het dorp Trapagarán bij Bilbao, is bekend uit de lokale ronde en met stukken tot 21 procent zo mogelijk nog onheilspellender.

Woensdag: Etappe 4 | Bilbao - Santander | 137.5 kilometer | Vlak

EtXZMm8.jpg

Na twee zware ritten door het Baskenland trekt het peloton naar Asturië waar men een relatief snipperdagje voorgeschoteld krijgt. Een korte rit die met haar vlakke laatste deel gemakkelijk te controleren moet zijn door de sprintersploegen. Alleen de wind zou langs de kust nog roet in het eten kunnen gooien, maar waaiers zijn over het algemeen een vreemd verschijnsel in de Vuelta.

 

Volgende keer etappe 5 tot en met 8: van Santander naar Ponferrada.

 

@Matthijs | @tijn11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now