Svekkes

[Routes] Svekkes

96 posts in this topic

Dag allemaal!

Ik houd mij al een tijdje bezig met het maken van wielerroutes, maar ik nam nooit de moeite om deze online te zetten. Ook volg ik met veel plezier de topics van Tijn en Singh! Op een ander forum is er momenteel een wedstrijd om een Tour de France uit te tekenen, en zodoende leek het me wel leuk om die route hier ook te plaatsen.

Mijn parcours voor die wedstrijd draait rond een start in Bordeaux. Hoewel de Zuid-Franse stad aan de Garonne, op Parijs na, de meest bezochte plek uit de geschiedenis van de Tour is, heeft er nog nooit een Grand Départ plaatsgevonden. Hoe zou dat eruit zien, zo'n Tour vanuit Bordeaux?

Hieronder alvast de overzichtskaart. Gedetailleerde profielen en commentaar volgen snel!

gzqizmwkdvsrb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik voeg bij elke rit een link bij naar de editor van La Flamme Rouge, daar kan je nog meer details bekijken, zoals het profiel van de laatste kilometers en de volledige route, straat per straat.


Etappe 1 | Bordeaux - Bordeaux | 225 km


qtvor1dcfsjki.jpg


Voor de eerste keer ligt de Grand Départ dus in Bordeaux! Bordeaux is ook een sprinterstad bij uitstek, dus we starten vandaag met een quasi vlakke etappe. Het is met andere woorden de perfecte opportuniteit voor Kittel, Greipel en Cavendish om het geel te grijpen. Het parcours verkent het schiereiland ten westen van de stad, een gebied dat de Tour niet vaak ziet. De kleine helling in Hourtin is in principe geen klim waard, maar de organisatie vindt het belangrijk om de bolletjestrui al op dag één uit te reiken. De start en aankomst bevinden zich voor het 'Monument aux Girondins' en dat creëert een laatste rechte lijn van 2,2 km.

https://www.la-flamme-rouge.eu/maps/viewtrack/hd/134005

Etappe 2 | Bordeaux - Libourne (TTT) | 36 km


68c7hc7zdedai.jpg

Vandaag verlaten de renners Bordeaux in groepjes van 9. Op weg naar Libourne liggen 36, voornamelijk vlakke en rechte, kilometers. Degene van het winnende team die als eerste over de streep komt, zal hoogstwaarschijnlijk de gele trui overnemen.

https://www.la-flamme-rouge.eu/maps/viewtrack/hd/133600

Etappe 3 | Bergerac - Lac de Vassivière | 193,5 km


7xpugl3lthn16.jpg

We rijden richting Centraal Massief en dat wordt vooral duidelijk in de tweede helft van de rit. De aankomst aan het Lac du Vassivière is gekend van Parijs-Nice 2012, waar Alejandro Valverde de spurt won van een uitgedund peloton. Toen was de aanloop vlak, nu niet, en dat kan er voor zorgen dat de benen al iets vermoeider zijn aan de voet, zodanig dat de sterkeren nog makkelijker zullen bovendrijven. Stijlgoeroes die een witte trui met rode bollen willen aantrekken zijn maar beter aandachtig vandaag, want hier punten sprokkelen betekent enkele dagen in de bollen.

https://www.la-flamme-rouge.eu/maps/viewtrack/hd/133331

Edited by Svekkes
Linkjes vergeten

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooi initiatief! En leuke ritten tot nu toe. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Etappe 4 | Guéret - Chinon | 210,5 km

r9qbnwufrcsso.jpg

Etappe 4 leidt de renners vanuit Guéret uit de Limousin en ze reizen af naar de oevers van de rivier de Vienne, waar er rond het kasteel van Chinon een sprint bergop zal plaatsvinden. Na 209 vlakke kilometers moet een klimmetje van 1,2 km aan 4,4% bedwongen worden. De sterke sprinters kunnen dit overleven en zullen in de laatste iets minder oplopende 400 meter de strijd aangaan met de punchers!

Laatste kilometers:
xmdljppenc7ch.jpg

https://www.la-flamme-rouge.eu/maps/viewtrack/hd/133251

Etappe 5 | Saumur - Le Mans | 157,5 km

sa05330sxiu2l.jpg

Na twee ietwat moeilijke aankomsten is het vandaag terug aan de allersnelste bolides van het peloton, en dat is letterlijk te nemen vandaag. Na een volledig vlak parcours vanuit Saumur via het centrum van Le Mans, draaien we het racecircuit van Le Mans op. Op het Circuit Bugatti volgen nog 2,5 rondjes voordat de zwart-wit geblokte vlag zal wapperen.

https://www.la-flamme-rouge.eu/maps/viewtrack/hd/133311

Etappe 6 | Le Mans - Rambouillet | 207,5 km

gjznno6scd5sl.jpg

Le Mans mag vanmorgen ook het startproces organiseren, waarna de renners verder richting Parijs rijden. En dicht bij Parijs komen de renners vandaag zeker. Meer zelfs, de enige twee keren dat Rambouillet gaststad was in de Tour, was dit in het absolute eindstadium van de Ronde. In 2012 lag er de start van de slotetappe naar de Champs-Élysées, maar de enige keer dat er een etappe aankwam in Rambouillet was in 1966, toen Ward Sels er de massaspurt won. Meer dan vijftig jaar later zal de stad opnieuw dienen als sprintersparadijs. De aankomst is wel een pak technischer dan gisteren. Met vier 90-graden bochten in de laatste twee kilometer en een kleine afdaling op 500 meter van de streep zal positionering een belangrijke factor worden om de bloemen te mogen ontvangen.

https://www.la-flamme-rouge.eu/maps/viewtrack/hd/134495

Edited by Svekkes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Erg mooi en realistisch begin, al ben ik persoonlijk niet zo'n fan van ploegentijdritten, al is dat natuurlijk persoonlijke smaak. De rest belooft ook in ieder geval veel goeds.

En sowieso erg mooi dat er een routemaker bij is!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe heb je trouwens dat kaartje uit de beginpost gemaakt? Gewoon met Photoshop?

Edited by Tijn

Share this post


Link to post
Share on other sites

De links naar Flamme Rouge stonden blijkbaar nog op privaat, dus die waren niet zichtbaar blijkbaar. Ff aangepast.

Etappe 7 | Étampes - Sens | 192 km

fomojx6kur7nr.jpg

Sens is een nieuwe aankomststad en krijgt meteen een zeer interessante etappe te gast. Na een vlakke aanhef liggen er in de laatste 55 kilometers vijf klimmetjes van 4e categorie. De eerste drie zijn eerder lichtlopend en zullen weinig schade maken, maar na de top van de laatste van die drie op 20 km, maken de renners een ruime bocht rond Sens om in het dorpje Paron aan te komen. Daar wachten nog twee korte, maar zeer steile colletjes. Alsof dat nog niet genoeg is, lopen de laatste 400 meter ook nog lichtjes op. Er is geen twijfel mogelijk dat er gaten zullen ontstaan in deze mini heuvelklassieker en zo zullen we de punchers en klimmers voor het eerst een individueel gevecht zien maken voor het algemeen klassement.

https://www.la-flamme-rouge.eu/maps/viewtrack/hd/133676

Detail laatste 8 km:

Spoiler

v5xz9lfiq8bmd.jpg

7szcvihpjvyvk.jpg


Etappe 8 | Toucy - Saint-Amand-Montrond | 171 km

ogxjmp9jcm0cc.jpg

Morgen trekt het peloton het Centraal Massief in en dus is het vandaag een laatste keer aan de sprinters voordat de klimmers de macht grijpen. Mogelijk gevaar ligt wel nog in de laatste 25 kilometer, die zijn identiek namelijk identiek aan de waaieretappe van 2013, toen onder andere Valverde en Froome kostbare tijd verloren en Mark Cavendish de spurt won van een verbazend klein groepje.

https://www.la-flamme-rouge.eu/maps/viewtrack/hd/133322

Etappe 9 | Saint-Amand-Montrond - Puy de Dôme | 179,5 km

yf8f6kd1zk0s0.jpg

De Legende is terug! Na 29 jaren afwezigheid staat de Puy de Dôme terug op het programma in de Tour! De laatste vijf kilometers worden verboden terrein voor toeschouwers en ploegauto's en enkel het hoogstnoodzakelijke van logistiek wordt naar boven gebracht om het mogelijk te maken bovenop de vulkaan te finishen. De rit die ervoor wordt afgelegd mag heuvelachtig genoemd worden, met onder andere de eerste col van 2e categorie, maar het zullen toch vooral de laatste steile flanken van de Puy de Dôme worden die een eerste stevige test zullen zijn voor het klassement.

https://www.la-flamme-rouge.eu/maps/viewtrack/hd/133530

Spoiler

zyuddibmmkxe5.jpg


Rustdag | Clermont-Ferrand

Aan de voet van de aankomst van gisteren mogen de renners genieten van een dagje rust. Geen verre verplaatsing, want we gaan morgen gewoon van hieruit weer op stap.

Edited by Svekkes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stiekem al de hele route bekeken. :tranen: 

Geweldige ronde heb je uitgetekend. Enorm uitgebalanceerd. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 uur geleden zei Matthijs:

Stiekem al de hele route bekeken. :tranen: 

Geweldige ronde heb je uitgetekend. Enorm uitgebalanceerd. 

Haha ja, dat was het risico van die links erbij te zetten inderdaad :D
Bedankt, heel leuk om te horen!


Etappe 10 | Clermont-Ferrand - Annonay | 214,5 km

7wpsz0u4ussgp.jpg

Het wordt zeker en vast geen makkelijke dag na de rustdag. Met 214,5 km is de etappe van vandaag de op én na langste, en dat met negen geclassificeerde cols! Als er in de eerste week nog geen vlucht succesvol is geweest, zal dat vandaag haast zeker wel gebeuren. Het parcours is te zwaar voor sprinters en punchers, maar geen enkele klimmer zal verzekerd genoeg zijn voor de zege op de explosieve slotklim. Dat betekent dus waarschijnlijk een battle om mee te zitten! De route begint heuvelachtig, met als hoogtepunt de Col du Béal, een col van 1e categorie die zijn debuut maakt in de Tour. Een breekpunt is de Col de la République, waar eventueel al verschillen kunnen gemaakt worden, maar de finale strijd wordt geleverd in Annonay zelf. De renners dalen eerst af naar het laagste punt van de stad om dan weer 2,7 km te klimmen naar de aankomst.

Etappe 11 | Saint-Étienne - Mâcon | 168 km

gthblpufjbosx.jpg

Na een heuvelachtige start duikt het peloton de Saône-vallei in. De laatste vijftig kilometer zijn volkomen vlak en dus zullen we een koninklijke sprint zien voor het stadhuis van Mâcon!

Etappe 12 | Bourg-en-Bresse - Bourg-en-Bresse | 45,4 km

z4ik3o44egyyl.jpg

Bourg-en-Bresse vormt het decor voor de eerste en enige individuele tijdrit in deze Tour de France. Op de vlakke wegen ten noorden van de stad zullen de pure tijdritspecialisten zich kunnen uitleven, terwijl de pure klimmers de schade proberen te beperken en hopelijk wat extra incentive krijgen om aan te vallen in de bergen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eerst nog wat details van de etappe naar Annonay:

Spoiler

hr3ofs31hhctu.jpg

81e388fvaqfaz.jpg


Etappe 13 | Bourg-en-Bresse - Aix-les-Bains | 160,5 km

mslznjr7svl5r.jpg

Deze tocht door de Jura zal vast minder spectaculair worden dan die in de Tour dit jaar, maar met passages op de Lacets du Grand Colombier en de Col du Chat - niet te verwarren met de Mont du Chat - zal het toch ook geen saaie vrijdag voor de buis worden. Net zoals etappe 10 geldt ook hier dat een vlucht veel kans maakt. Vanop de top van de Col du Chat dalen de renners af naar de oevers van het Lac du Bourget, waar ze nog 9 vlakke kilometers moeten afhaspelen om binnen te komen.

Etappe 14 | Annecy - Val Thorens | 157 km

mairkqladevfm.jpg

Het is dag 14 en we trekken eindelijk de Alpen binnen. Dat zal het peloton meteen geweten hebben, want vanuit de start staat de Crêt de Chatillon - oftewel Semnoz - op het programma. Daarna volgt overwegend vlakte tot in Moûtiers. Daar ligt de supersprint en tevens het begin van de slotklim. 36,5 km klimmen naar de skipistes van Val Thorens! Slechts één keer eerder reed men er in de Tour naar boven. In 1994 won Nelson Rodriguez er namelijk. Op de flanken van deze col boven 2000 m hoogte kan men minuten pakken en een eerste stap zetten naar een goede eindklassering.
 

Spoiler

moozzgpykekue.jpg


Etappe 15 | Albertville - La Mure | 187,5 km

f44yfxqaxlq8d.jpg

Een atypische zondagsrit, zo kan je deze etappe wel noemen. We starten met 90 vlakke kilometers, gevolgd door de buiten categorie col naar Chamrousse en de zeer steile Mur de Laffrey. Maar op de top van die laatste staat er nog steeds 36 km op het wedstrijdbordje. Die kilometers lopen over heuvelachtig terrein, via het centrum van La Mure, over de Col des Terrasses en weer de laatste stijgende meters terug naar La Mure. De Tour zal je hier eerder verliezen dan winnen, want een zwak moment op de twee grote cols kan zomaar leiden tot een catastrofe van meerdere minuten.
 

Spoiler

fbv3hbsmzghfv.jpg

4ivmtna2icnhw.jpg


Rustdag - Gap

Opnieuw een kleine verplaatsing voor de renners. Traditiestad Gap mag het Tourcircus een dagje ontvangen, net als de start van etappe 16.

Edited by Svekkes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je volgt in ieder geval de ASO-lessen: het spektakel concentreren in de weekenden. Met name die rit naar Val Thorens is echt monsterlijk, met bijna 60 kilometer bergop. Vreemd eigenlijk dat de ASO na de jaren negentig nooit meer heeft gebruikt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Etappe 16 | Gap - Montagne de Lure | 160,5 km

6fcyfwoyhdfzx.jpg

Opnieuw staat er geen makkelijk ritje geprogrammeerd na de rustdag. De renners rijden vanuit traditiestad Gap over een ietwat licht terrein naar de voet van La Montagne de Lure. De klim, die pas voor het eerst is opgenomen in de Tour, was wel al twee keer een bepalende factor in Parijs-Nice. Zal de kleine Mont Ventoux ook hier een rol kunnen spelen?

Etappe 17 | Avignon - Béziers | 207 km

sxntb8u2hrb76.jpg

Even genoeg bergen gehad. Tussen Alpen en Pyreneeën ligt deze overgangsetappe, al zou de rit door zijn vlakke karakter ook kunnen uitmonden in een massasprint, zeker aangezien de laatste spurterskans alweer een week achter ons ligt. We vertrekken voor het bekende Palais des Papes en komen aan bij de Arena van Béziers. Een kleine helling tussen kilometer 3 en 2 voor de meet zou de sprintvoorbereiding kunnen verstoren of voor een ideaal aanvalsplatform kunnen dienen naar dagwinst.


Etappe 18 | Narbonne - Carrière de Trimouns | 187,5 km

1e672xcdt4wqf.jpg

De Pyreneeën zullen gaan beslissen over winst en verlies in deze Tour de France! Na 130 km vlakke inrijtijd bereikt het peloton vandaag de Port de Pailhères, gevolgd door de klim naar Carrière de Trimouns. Dat laatste is een mijnsite van talk-chloriet en wordt getypeerd door de prachtige terresvormen die we ook kennen van Aziatische rijstvelden (zie spoiler). De site maakt zo'n 10% uit van de wereldwijde productie van taljk-chloriet en mag zich daarmee een van de grootste spelers op die markt noemen. Maak u dus maar klaar voor prachtige en spectaculaire helikopterbeelden, gecombineerd met hopelijk een mooie koers!
 

Spoiler

3cfsuysx0vdvn.jpg

kpl8syf2mw5xb.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuke ritten weer. Montagne de Lure is een prachtig alternatief voor de Ventoux. En de achttiende etappe met finish op een onbekende locatie is natuurlijk altijd goed. Ook leuk dat je slotweek eindigt in de Pyreneeën!

Kun je me trouwens iedere post mentionen?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 uur geleden zei Tijn:

Leuke ritten weer. Montagne de Lure is een prachtig alternatief voor de Ventoux. En de achttiende etappe met finish op een onbekende locatie is natuurlijk altijd goed. Ook leuk dat je slotweek eindigt in de Pyreneeën!

Kun je me trouwens iedere post mentionen?

Het ergert me inderdaad dat de laatste jaren telkens de Alpen als laatste worden aangedaan (in tegenstelling tot de jaarlijkse afwisseling die ze daarvoor hanteerden), dus dat wou ik wel even anders doen :P

Ah ja, zal ik doen! Dat wou ik al een tijdje doen, maar ik vergeet het altijd :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Etappe 19 | Ax-les-Thermes - Bagnères-de-Luchon | 173,5 km

pu1cnlc9kprfc.jpg

De minst lastige etappe van de Pyreneeën-driedaagse, maar alsnog is het geen makkelijk ritje. Vanuit Ax-les-Thermes zet het peloton tocht naar de Col de Port en de Col de Menté. De top van die laatste ligt op 31,5 km van de streep, dus het zal niet persé de beste klimmer zijn die wint in Tour-stad Bagnères-de-Luchon!

Etappe 20 | Lannemezan - Luz Ardiden | 100 km

03wlpm5mcs2np.jpg

100 kilometer. De nieuwe trend in de Tour, en kan je ze het kwalijk nemen als dit het parcours is. Heroïsche passages over de Aspin en de Tourmalet staan op het programma om vervolgens aan te komen op Luz Ardiden. Deze klassieke wegen geven één laatste kans om het klassement helemaal overhoop te halen! Voor mindere klimmers zal vandaag een finale test zijn als ze Parijs willen bereiken.

Etappe 21 | Saint-Denis, Stade de France - Paris, Champs-Élysées | 83,5 km

mdi5vzisrrikw.jpg

Na een lange trip (vergemakkelijkt door de korte 20e etappe en de intrede in Parijs pas in de vooravond) wacht de renners nog 83 kilometer vol rustig poseren en nerveus gedraai op een van 's werelds meest bekende boulevards, de Champs-Élysées. De start van het feestje wordt gehouden vlak voor het Stade de France, vanwaar via een korte passage door het centrum van Saint-Denis Parijs bereikt wordt langs de noordzijde. Anders dan anders zal het defilé niet passeren via de Eiffeltoren en de oevers van de Seine, maar wel via de ruime boulevards, de Moulin Rouge, la Madeleine, de Place de la République, de Place de la Bastille en het Stadhuis. Het laatste bergpunt wordt verdeeld op Montmartre, vlakbij de Sacré-Coeur, met een van de mooiste uitzichten van de stad. Eens op de Champs-Élysées volgen er nog acht rondjes vooraleer een laatste koninklijke spurt een einde brengt aan deze, hopelijk, zeer mooie Tour de France.


@Tijn @Singh @Matthijs @Tim @aron24

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ziezo, een Tour vanuit Bordeaux. Qua afsluiting nog even een overzicht van de ritten, een aangepaste kaart (in de Pyreneeën heb ik nog wat aangepast sinds de beginpost) en een link naar de site waar je alles in detail kan bekijken (want die linkjes vergat ik vaker dan dat ik ze erbij zette...).

codyun24xpvgc.jpg

1cb4epighorgw.jpg

o6gcbul97pize.jpg

https://www.la-flamme-rouge.eu/maps/tours/view/5960


Binnenkort gaan we voort met een Ronde van Catalonië!

Edited by Svekkes

Share this post


Link to post
Share on other sites

RONDE VAN CATALONIË:

Sidenote: tot nu toe hield ik me vooral bezig met Rondes van Frankrijk uit te tekenen, aangezien ik het terrein in Frankrijk ken. Spanje en Italië zijn daarentegen onbekend terrein voor mij en dus was het altijd een drempel om daar iets te bedenken. Een heel land verkennen is wat lastig, dus koos ik ervoor om met één regio te beginnen. Catalonië verbergt heel wat mooie fietsparels en gaf me de kans om iets anders te proberen. Spaanse wedstrijden zijn over het algemeen gewaagder en je beschikt, in tegenstelling tot in Frankrijk, niet over enorm veel keuzes qua wegen om te nemen. Hopelijk vinden jullie er wat aan, ik heb in ieder geval meer plezier gehad met deze ronde uit te tekenen dan ik verwacht had!


Etappe 1 | Reus - Salou | 11,8 km

qs6qaxioxcm4y.jpg

Het gebeurt niet vaak dat we een individuele tijdrit zien in de Ronde van Catalonië. De laatste keer dateert alweer van 2010, toen er een korte proloog plaatsvond in Lloret de Mar. Vandaag openen de renners met de bescheiden afstand tussen Reus en kuststad Salou. Op enkele bochten na in het begin en op het eind ligt het traject in een lange streep rechtdoor en in licht dalende lijn. Dit komt ideaal uit voor de grote motoren, maar grote verschillen voor het klassement zullen waarschijnlijk niet gecreëerd worden.

https://www.la-flamme-rouge.eu/maps/viewtrack/hd/140519

Etappe 2 | Salou - Lleida | 143,5 km

zeda5jst3hxaz.jpg

Een vlakke rit in Spanje, dat is vaak niet helemaal vlak. Deze korte etappe verbindt Salou en Lleida via enkele bescheiden heuvelpassen en geheel op Spaanse wijze ligt zelfs de eerste tussensprint op een steil heuveltje. In het laatste kwart van de wedstrijd wordt de weg praktisch vlak en op de brede Catalaanse wegen kan een spurt dan ook goed voorbereid worden. Tot slot volgen nog 700 licht oplopende meters, die ervoor zullen zorgen dat de sterkste snelle man zeker zijn handen in de lucht zal steken.

https://www.la-flamme-rouge.eu/maps/viewtrack/hd/140493

Etappe 3 | Lleida - Boí Taüll Resort | 172 km

vtprjyhgkztp8.jpg

Boí Taüll Resort. Echt Spaans klinkt het niet, en toch ligt het skigebied in kwestie in Catalonië. Vanuit Lleida trekt het peloton de Pyreneeën in, alwaar de Port de la Creu de Perves het opwarmertje is richting de slotklim van 16,7 km. Echt steil wordt het nooit, maar we passeren de magische 2000m-grens net en dus zou er vandaag toch al een eerste slag kunnen worden uitgedeeld.

https://www.la-flamme-rouge.eu/maps/viewtrack/hd/140701


@Tijn @Singh @Tim @Mark1987 @Matthijs @aron24

Share this post


Link to post
Share on other sites

In Catalonië spreken ze dan ook geen Spaans, maar Catalaans :igreen:.

Leuke etappes verder, mooie aankomst in Lleida en een leuke finish bergop!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now