Sign in to follow this  
Zeus

15/07 | Etappe 10 | Saint-Flour - Albi

Zeus is back!   

22 members have voted

 1. 1. Zeus is back!

 2. 2. Ruben had commentaar op de polls!

  • Dat vinden wij heel bijzonder Ruben!
  • Ruben moet niet zo zeiken
  • Ruben heeft een kleine en dat maakt hem een zeurende zuurpruim
  • Ik ben het eens met Ruben maar ik ben ook hypocriet en vul alsnog de poll in ftw!
  • Wie the f is Ruben dan
 3. 3. Wie is de Daan de Groot van dit forum?

  • Fiets, geen harde werker
  • aron24, veel potentie maar het komt er maar niet uit
  • Zeus, structureel depressief
  • Ruben, lak aan gezag
  • Reuell, hij of zijn vrouw is dood want hij is foetsie


201 posts in this topic

15/07 | Saint-Flour - Albi | 218 km

Daar zijn we weer! Nog wel ziek, maar de extreme keelpijn is weg, dus dat verlicht al een boel. Ik bedank mijn kleine vriend @Tijn en neem het stokje vanaf hier weer over (nu ja, pin mij nu ook niet vast op élke etappe). We hebben er twee heuvelachtige etappes op zitten en dat zou heel leuk kunnen zijn geweest, maar ja, het viel allemaal weer wat tegen! En de komende etappe gaat eveneens niet voor heel veel spanning zorgen. Of ja, in de laatste kilometers dan. Het is vandaag weer een lange etappe en de kans dat het op een sprint uit zal draaien is behoorlijk groot. Toch is het wel een glooiend parcours en bestaat de kans dat er een redelijk omvangrijke kopgroep weg zou rijden. En dan is het nog maar te zien welke ploegen gaan rijden in de finale. Maar goed, het is en blijft de Tour. Straks kijken we gewoon weer vier uur lang tegen twee man van Wanty en een random matige Fransoos aan.

Historie

De Tour de France is al vaker aangekomen in Albi. En toch redelijk grote namen wisten hier al te winnen. Eddy Merckx, Gerrie Kneteman, Bjarne Riis, Alexander Vinokoerov en de laatste was een nog jonge Peter Sagan. Wie ook in Albi won, was Daan de Groot. Ik hoor jullie al zeggen: wie? Ja, Daan de Groot. Vandaag geen charmante Fransman, maar een echte Hollander waar we de aandacht eens op vestigen. In 1933 werd de beste man geboren. Hij kwam uit een bijzonder sportief gezin. Zijn moeder Rieke was ooit Nederlands turnkampioen en zijn zussen Jannie en Annie waren topzwemsters. Om Daan de Groot te typeren, maakte men vroeger vaak de vergelijking met de eveneens in 1933 geboren Peter Post. Beide waren het Amsterdamse, blonde en lange knullen. Maar qua karakter waren er echter grote verschillen. Peter Post was de typische Nederlandse stoemper: een man die niet vies was van hard werken. Hij was dan allicht niet bepaald gezegend met het meeste talent, maar zijn ongekende doorzettingsvermogen en bereidheid om flink in zichzelf te investeren bracht hem bijzonder ver. 

Afbeeldingsresultaat voor peter post
Peter Post. Een waar trainingsbeest.

Daan de Groot was daarin echter compleet het tegenbeeld van Peter Post. Bij De Groot - een populaire kruidenierszoon - straalde de klasse er vanaf. Zijn wielertalent was onmiskenbaar en als hij ook maar een béétje zijn best deed, was hij tot grootse dingen in staat, waarna hij door zijn flamboyante voorkomen al snel bijzonder populair was onder de Nederlandse wielerfans. In 1955 pakte Daan de Groot zijn welbekende Tourzege in Albi. En hoe. Met een indrukwekkende solo kwam hij als eerste over de meet. Het duurde minutenlang voordat het peloton binnen kwam. Het duurde, en het duurde.. 21 minuten waren het uiteindelijk. De wielerwereld had kennis gemaakt met een onmenselijk en ongewoon talent. Een ware sensatie.

Afbeeldingsresultaat voor daan de groot wielrenner
Daan de Groot op weg naar zijn indrukwekkende zege in Albi. Het moest het begin worden van een imposante carrière.

In 1958 wist De Groot ook nog drie dagen de leiderstrui te dragen in de Vuelta. Maar toch leek De Groot de al weinig aanwezige energie om alles uit zichzelf te halen meer en meer te verliezen. Prestaties bleven wat uit en dat viel ook ploegleider Pellenaars op. In een poging om De Groot te motiveren en aan te zetten om weer flink te trainen liet Pellenaars zich publiekelijk uit over de weinige trainingsarbeid van zijn pupil. Hij dreigde met zijn Tourdeelname als hij niet eens wat harder zijn best zou doen. De Groot reageerde daar echter op geheel eigenzinnige wijze op. ''Dan blijf ik toch lekker thuis'', zei hij, en zo geschiedde. 

Op al 28-jarige leeftijd besloot De Groot een punt te zetten achter zijn wielercarrière. Het was genoeg. Hij kon het niet meer opbrengen. Hij besloot dan ook zijn heil ergens anders te zoeken. Hij werd taxichauffeur en genoot zeer van zijn gezin, bestaande uit zijn vrouw Ans en dochter Carolien. Hier kwam echter abrupt een einde aan toen zijn vrouw Ans in 1981 plots overleed. Die klap werd De Groot fataal. Het gemis van zijn vrouw pijnigde hem door merg en been en een manische depressie nam bezit van zijn mentale gezondheid. Daan de Groot, het unieke wielertalent dat met een beetje meer inzet en discipline grootse wedstrijden had kunnen winnen, kwam de klap van het overlijden van zijn vrouw nooit meer te boven. In 1982 maakte hij een einde aan zijn leven.

Parcours

Zoals al eerder gezegd gaan we vandaag een lange etappe tegemoet over glooiende wegen. Omdat het nergens echt zwaar is, lijkt de kans op een massasprint bijzonder groot te zijn. Veel zal echter ook liggen aan de grootte (en kwalitatieve sterkte) van de kopgroep en de bereidheid bij de sprintersploegen om het gat dicht te rijden en zodoende de controle in handen te nemen.

efe60

Wat verder nog het vermelden waard is is dat de finish licht omhoog loopt. De laatste honderd meter lopen omhoog. Het is nog maar te zien in hoeverre dat daadwerkelijk het geval zal zijn, maar goed, trek er je conclusies uit. Een Groenewegen, Ewan en een Sagan kunnen zo'n oplopende aankomst echter prima verteren. Een Kristoff en een Colbrelli ook en eigenlijk de enige die niet per sé fan is van zo'n aankomst zou een Viviani kunnen zijn.

etappe-10-finale.jpg

Favorieten

Als vanzelfsprekend zijn de sprinters vandaag aan de beurt en dus ook de favorieten. Groenewegen liet eerder deze week zien fysiek weer in orde te zijn en Ewan lijkt ook steeds dichterbij een etappewinst te komen. Sagan, Colbrelli en Matthews verteren de heuveletappes en hoogstwaarschijnlijk het glooiende profiel van de etappe morgen het makkelijkst. 

*****
Dylan Groenewegen, Caleb Ewan

****
Peter Sagan, Sonny Colbrelli, Elia Viviani

***
Michael Matthews, Giacomo Nizzolo, Alexander Kristoff

**
Jasper Philipsen, Jasper Stuyven, Mike Teunissen

*
Alexey Lutsenko, Niki Terpstra, Alberto Bettiol, Nils Politt, Greg van Avermaet, Andere Vluchters

Edited by Zeus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wel straf dat ze zonder te dalen plots van 165m naar 152m hoogte gaan in die laatste km.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 uur geleden zei TromBone:

Wel straf dat ze zonder te dalen plots van 165m naar 152m hoogte gaan in die laatste km.

Dat zal inderdaad omgedraaid moeten worden. ;c

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 uur geleden zei Zeus:

Kans op waaiers vandaag, beter gaat het er eens van komen.

Zou mooi zijn, maar ben er bang voor dat er weer niet heel veel aan gaat zijn tot een kwartiertje van het einde.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mooie voorbeschouwing trouwens @Zeus, leuk stukje historie over een renner die ik eigenlijk nog niet kende.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat zitten die van EDF weer op kop te rijden ;c

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 uur geleden zei Zeus:

Kans op waaiers vandaag, beter gaat het er eens van komen.

Zeus > Jodelaar in waaiervoorspellen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fuglsang en Pinot eraf :(

Leuk die waaiers maar je kon al weten dat Ineos aan de goede kant zou zitten natuurlijk

Maarja toch mooi

Share this post


Link to post
Share on other sites

REUW

Toch leuk dat er wat gebeurt in zo'n op papier kutrit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laten ze het nou stil vallen ;c

Je hebt een kans om Pinot en Fuglsang eraf te rijden

Movistar, Ineos en Quickstep dom zeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oh nee Meurisse op achterstand.

Karl en zijn tafel in rouw vanavond.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this